De GZS deel 2

De GroteZomervakantieSchoonmaak is nog steeds in volle gang! Ik ben vooral nu bezig met manieren te bedenken om mijn haak- en breispulletjes handiger op te bergen, en met het uitdunnen van mijn ‘stash’.

Mijn voorraadje wol is zo groot geworden doordat ik veel beginnersfouten heb gemaakt toen ik net kon haken. Wellicht dat deze fouten je bekend voorkomen, en zo niet: Dit is een waarschuwing voor ons allemaal!;)

 1. IMG_3239

  Dit is een fractie van mijn voorraad

  Leuke aanbiedingen van wolletjes niet kunnen weerstaan, waardoor je nieuwe wol koopt die je niet nodig hebt.

 2. Mooie bollen kopen die je tegenkomt, zonder dat je een idee hebt van wat je ermee wilt doen (en dan kan het heel lang blijven liggen!)
 3. Aan een deken (CAL 2014) beginnen, heel veel acryl inslaan, tekort komen, nog meer inslaan en dan besluiten dat je geen zin meer hebt, waardoor het een wat kortere deken wordt voor op een tweepersoonsbed en je nog zo’n 30 bollen acryl in zes kleuren over houdt.
 4. Patronen niet goed doornemen, waardoor je de verkeerde dikte garen koopt.
 5. Voor je verjaardag allemaal losse bolletjes wol krijgen, van verschillende diktes en materiaal.
hangende opbergzak

Voorbeeld van een opbergzak

Maar… ik heb al hele goede oplossingen bedacht voor het uitdunnen van mijn voorraadje wol! Ook hiervan heb ik een lijstje gemaakt:)  (ik ben gewoon dol op lijstjes maken, lekker overzichtelijk)

 1. Uitzoeken met welke wol ik echt niet meer wil werken, en deze aan een kringloopwinkel of goed doel schenken.
 2. Een restjes sjaal breien
 3. Granny Squares haken voor het goede doel
 4. Voorlopig geen nieuwe garens meer kopen
 5. Van de garens die ik nog heb liggen opbergmandjes haken voor proeflapjes, bolletjes wol, etc.
 6. Een opbergzakhanger haken (ik weet niet hoe je zoiets noemt) zoals het voorbeeld hier links.

Het goede nieuws is, dat er al 1 restjessjaal af is, de tweede is nu nog een idee in mijn hoofd;) De sjaal die af is, is een baktus van mijn restanten blauw garen. Aangezien de dikte erg varieerde, heb ik de dunnere garens met dubbele draad gebreid, allemaal op breinaald 6. De garens zijn van verschillende materialen en merken. Er zit acryl in van Hema, van SMC Bravo, Scheepjes Stonewashed Xl en wol van SMC.

0835EB9F-984F-468B-AA3F-2FE4F508BD24

Mijn blauwe baktus (die echt megalang en superwarm is!)

Ook heb ik inmiddels acht granny’s gehaakt, met restjes acryl in blauw, wit en crème. Die kleuren zijn nu dus ook op! Deze granny’s heb ik gehaakt met behulp van de patronen uit het boek De Grannysquare Bijbel. Ik vind het erg leuk om te maken, ook nog omdat ik ze voor een goed doel haak. De lappendekensclub zamelt deze lapjes in om ze om te toveren tot dekens voor mensen die het hard nodig hebben. Het is wel een voorwaarde dat de lapjes geschikt zijn voor naald 4,5 (om en nabij) en 18×18 cm zijn.

 

 

 

 

Advertenties

15 gedachtes over “De GZS deel 2

 1. Knitting Gwen zegt:

  Heel herkenbaar: vooral garen kopen, waarvan je nog geen idee hebt, waar je het voor gaat gebruiken…. Ik heb daar nog wel het één en ander van liggen. Ik ben al een tijd geleden gestopt met garen kopen, aangezien ik zo’n voorraad heb liggen. En voorlopig ben ik nog wel even bezig vermoed ik om de huidige voorraad op te maken. Maar af en toe eens weer er door heen kijken kan soms wonderen doen. Dan vraag je je toch ineens af of je nou ook echt daadwerkelijk dat nog gaat gebruiken.

  Liked by 1 persoon

  • Jorien zegt:

   En bij het doorkijken van je voorraad doe je ook weer leuke ideeën op! Ineens krijg ik dan ideeën van wat ik ermee wil maken. Ik heb besloten ook voorlopig geen nieuwe garens meer te kopen, eerst maar eens opmaken wat ik heb.

   Liked by 1 persoon

 2. craftjunkiemirjam zegt:

  Superherkenbaar! Ik kocht ooit heel veel verschillende wolletjes (hé, jij gebruikt dat woord ook :-)) om er amigurumi beestjes van te haken. Er is al wel 1 beest uit voortgekomen 😉 Als ik terugkom van vakantie moet ik nodig mn wolletjes uitzoeken! Je hebt goede ideeën om van de wolletjes af te komen!
  Groetjes,
  Mirjam

  Liked by 1 persoon

 3. Manuela van Bergen zegt:

  Heel herkenbaar inderdaad! Toen ik net begon met haken kon ik nog niet goed inschatten hoeveel garen ik nodig had en kocht ik soms zoveel dat ik het projectje wel 4 keer kon haken. Ook koop ik regelmatig garen wat ik tegen kom waarvan ik inderdaad geen idee heb wat ik er mee ga maken. Ach soms moet je jezelf ook gewoon wat cadeau doen toch? Wel merk ik dat ik mijn wol/katoen die ik niet gebruik moeilijk weg kan doen, vind het toch zonde om het gewoon maar weg te gooien. Kringloopwinkel bij ons in de buurt neemt geen wol en katoen aan omdat er gewoon geen vraag naar is.

  Liked by 1 persoon

  • Jorien zegt:

   Bij ons is er juist heel veel vraag naar wolletjes, maar ik heb ook al een aantal bollen aan mijn schoonmoeder geschonken. Zij breit er babymutsjes van voor kinderen in Afrika. Omdat ik weet dat mijn wolletjes goed terecht komen, doet het me iets minder pijn om ze af te staan;)

   Like

   • Manuela van Bergen zegt:

    Dan komen je wolletjes inderdaad goed terecht! Ik haak nu met mijn restjes garen mutsjes voor de actie van Innocent. Per flesje gaat dan 20 cent naar het nationaal ouderenfonds.

    Like

   • Jorien zegt:

    Ik heb het vorig jaar november/december ook geleerd via de filmpjes van Wolplein! Ben toen met resten dik garen (naald 6) een lange lap met allerlei steken gaan breien om te oefenen. Het zag er niet uit, maar naarmate de lap langer werd, werden mijn steken ook regelmatiger (en losser). Oefening baart kunst!

    Liked by 1 persoon

 4. crealin zegt:

  Ik ben met hetzelfde bezig. Opruimen! Heb hetzelfde dat ik garen koop waar ik later niet meer aan toe kom. Wist je trouwens dat je bij Zeeman zonder kassabon wol terug kan brengen en dan geld terug krijgt. Bij Wibra moet je wel de bon hebben. Misschien een tip!

  Liked by 1 persoon

  • Jorien zegt:

   Bedankt voor je tip! Dat wist ik inderdaad al, gelukkig neemt mijn lokale wolwinkel ook bollen terug (zonder bon), aangezien zij de enige zijn in de buurt die een groot assortiment van GB-wolle hebben. Alleen heb ik erg veel moeite om katoen terug te brengen, aangezien je dat altijd wel ergens voor kunt gebruiken haha

   Like

 5. Oudmaarnietversleten zegt:

  Inderdaad heel herkenbaar. Zo kocht ik heel veel conen garen voor weinig voor de breimachine terwijl ik nog helemaal geen ervaring had met breimachine’s. Zo had ik b.v katoen gekocht wat helemaal niet zo lekker breit op een breimachine maar dat wist ik toen nog niet. Breien met de hand doe ik ook graag dus dat garen komt wel op.

  Liked by 1 persoon

 6. crealin zegt:

  Om er nog even op terug te komen. Op Facebook heb je groepen waar ze bolletjes garen zoeken die ze tekort komen. Bolletje wol gezocht oid. Daar kun je ook wel eens iets kwijt. Alleen komen er dan wel verzendkosten bij. Ik heb zo wel eens mensen blij kunnen maken. Rijk word je er niet van maar gaf mij wel een goed gevoel.

  Liked by 2 people

  • Jorien zegt:

   Oh dat is een goede tip! Ben nu inderdaad lid geworden van zo’n groep, waarbij de wol gaat naar mensen die er zelf niet de financiën voor hebben of voor het goede doel. Ik ga nog bedenken wat ik daar zal verloten.

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s